Rubriky
Fotovýlety

Fotovýlet: Slunečný zimní den na rozhledně Štěpánka v Jizerských horách

Jak to vypadá v okolí rozhledny Štěpánka během slunečného zimního dne? Jak úžasné výhledy tu na vás čekají? Zjistěte, kde rozhlednu najdete, co je zde zajímavého nebo čeho si jako fotograf všímat. Prohlédněte si fotografie i video a inspirujte se v dalším díle fotovýletů.

Kde rozhlednu Štěpánka najdete a co je tu zajímavého?

Rozhledna Štěpánka je kamenná rozhledna na vrchu Hvězda na Příchovickém hřebeni. Stojí 959 m n. m. Nedaleko odtud teče řeka Jizera, která tvoří přirozenou hranici mezi Krkonošemi a Jizerskými horami.

Rozhledna se nachází u obce Příchovice u Kořenova, v okrese Jablonec nad Nisou.

Štěpánka je 24 m vysoká, nahoru vystoupáte po 78 schodech. Spolu s rozhlednou Žalý patří k nejstarším rozhlednám v Krkonoších a Jizerských horách.

Kamenný maltézský kříž

Přímo pod rozhlednou si všimněte velkého kamenného maltézského kříže. Pravděpodobně je to největší kamenný maltézský kříž v ČR.

Kamenný maltézský kříž.
Kamenný maltézský kříž.

Něco málo z historie rozhledny

Rozhlednu Štěpánku začal stavět v roce 1847 kníže Camill Rohan. Pojmenovali ji podle arcivévody Štěpána, který dohlížel na stavbu zdejší krkonošské silnice a toto místo se mu zalíbilo. Kníže však stavbu nedokončil. V roce 1892 ji dokončil a pro veřejnosti otevřel až kořenovský horský spolek.

Rozhledna Štěpánka.
Rozhledna Štěpánka.

Jaké výhledy na vás ze Štěpánky čekají?

Výhled je opravdu krásný. Z vrcholu Štěpánky je kruhový výhled na Jizerské hory a Krkonoše – dobře je vidět například Sněžka nebo Harrachov a Čertova hora. Kromě horských masivů je odtud hezky vidět okolní roztroušená zástavba horských chalup.

Při dobré viditelnosti prý uvidíte i Zvičinu, Mužský, Bezděz, Ralsko i Lužické hory.

Výstup na rozhlednu Štěpánka z pohledu fotografa

Rozhlednu jsem navštívila 31. prosince 2018. Bylo to fajn zakončení roku. Do Příchovic jsem dorazila ve 14 hodin, takže do západu slunce byl ještě čas.

Cestou nahoru jsem pořídila několik zimních záběrů – zasněžené stromy, zamrzlé detaily, zasněženou pláň s přichovickým Kostelem sv. Víta.

Nad Příchovicemi.
Nad Příchovicemi.

Zaujali mě i lyžaři a sáňkaři, které jsem fotografovala technikou panningu, aby vynikla rychlost a dynamika pohybu.

Sáňkaři.
Sáňkaři.

K rozhledně jsem dorazila v 15:00. Začínala zlatá hodina. Do vyhlídkové věže jsem vystoupala v 15:20, a tam jsem zůstala až do západu slunce v 15:50.

Západ slunce z rozhledny Štěpánka.
Západ slunce z rozhledny Štěpánka.

Cestou zpět jsem ještě zachytila náladu zimního podvečera. Měla jsem štěstí, ten den bylo úžasné “světlo“.

Podvečer na horách.
Podvečer na horách.

Tip: Zjistěte, jak se připravit před fotografováním ve sněhu a mrazu. V článku se dozvíte, jak v zimě ochránit fotoaparát a jak exponovat, aby byl sníh krásně bílý.

Inspirujte v dalším fotovýletu. Vydejte se mezi sněhem „pocukrované“ skalní věže Prachovských skal v Českém ráji.

Shlédněte ve videu, jak to vypadá u rozhledny Štěpánka během slunečného zimního dne.